faceboook Egészséges életmód - mesék vagy szükségesség? - FitFoodWay
10% Kedvezmény az 5 napos előfizetésre
20% Kedvezmény a 20 napos előfizetésre
Iratkozz fel a hírlevélünkre, hogy exkluzív ajánlatokat kapj! Iratkozzon fel
Főoldal Blog Egészséges életmód - mesék vagy szükségesség?

Mindenki ismeri a híres mondást: „Az egészséges életért kerüld az só, cukor és zsír túlzott fogyasztását.” De vajon ez a titka az egészséges életnek? Egy egészséges életstílust le lehet-e redukálni erre az ajánlásra? Mi úgy gondoljuk, hogy nem!

Ezért az a célunk, hogy bemutassuk a Fit Food Way közösségének ezt a témát, ami egyre nagyobb figyelmet kap a magyar társadalomban. De minek annyi szó? Lássunk hozzá!

 

Tartalom:

Az „egészséges életmód” kifejezés eredete és definíciója

A megfelelő táplálkozás egy egészséges életmódhoz

A sport fontossága egy egészséges életmódért

Egyensúly a magánélet és a munka között

A társasági élet fontossága egy egészséges életmódhoz

Az egészséges életmód előnyei

 

1. Mit jelent az "egészséges életmód"?

 

Az „egészséges életmód” magyar fordítása „egészséges életstílus” lenne. Ennek ellenére ez a szóösszetétel nem elegendő ahhoz, hogy megértsük ezt a rendkívül széles és összetett területet. Tehát egy egészséges életmód nem csupán a betegség vagy fizikai gyengeség hiányát jelenti, hanem valaki fizikai, pszichikai és szociális dimenziójában is teljes jólétet kíván.

Oké, de mit kell tenni egy olyan egészséges életért, amelyet fentebb írtunk le? Olvass tovább, mert mi, a Fit Food Way csapata, hatékony segítséget kínálunk az egészséges élet eléréséhez!

 

2. Egészséges táplálkozás az egészséges életmód szerint

Az egészséges életmód négy elemének egyike a táplálkozás. Természetesen az egészséges táplálkozásra gondolunk. De mit is jelent pontosan egészségesen enni? Az egészséges étrendnek tartalmaznia kell az összes tápanyagot és energiát, amelyre az emberi testnek szüksége van.

Tehát étrendünknek fehérjét, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és vizet kell tartalmaznia. Ezeket egyensúlyban kell tartani, hogy a tested a nap folyamán a szükséges energiát elő tudja állítani.

Ugyancsak figyelembe kell venni a mennyiségeket, hogy az égett kalóriák száma egyenlő legyen a bevitt kalóriákkal (ez egy hatékony módja az ideális testsúly megtartásának).

Mivel fontosnak tartjuk az egészségedet, a Fit Food Way-nél személyre szabott menüket kínálunk, az Ön motivációinak megfelelően (fogyás, testsúly megtartása vagy izomtömeg növelése). Ha többet szeretne megtudni, kattintson ide.

Milyen előnyöket kínál az egészséges táplálkozás? Felsorolhatnánk számos pozitív hatást, amit egy egészséges életmód nyújthat, de az alábbiakat emelnénk ki: egy erős immunrendszer kialakítása, ami csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, állandó energiabevitel a napi tevékenységekhez és az ideális, kívánt testsúly megtartása.

De miért olyan nehéz egy egészséges étrendet követni, ha mindannyian ismerjük annak előnyeit és fontosságát? A stressz egy zavaró tényező az egészséges életmód megvalósításában. A folyamatos stressznek kitett emberek hajlamosak többet enni, mint szükséges, és kevesebbet mozogni, ami elkerülhetetlenül súlygyarapodáshoz vezet.

Ezen stressz mellett, a modern korunkra jellemző időhiány és rohanás is befolyásolja étkezési szokásainkat. „Időhiányban” szenvedve gyakran választjuk a gyorséttermi ételeket vagy a mikrohullámú sütőben felmelegíthető előételeket.

Túlzott fogyasztásuk káros az egészségünkre. Azonban a gyorséttermi ételek olcsóságának csábítása lenyűgöző, különösen az otthon készített ételekhez képest.

Mivel megértjük a folyamatos időnyomást és a gyorséttermek alacsony árainak csábítását, a Fit Food Way egy megoldást kínál: napi menük (havi csomagokat is kínálunk!), amelyeket közvetlenül a munkahelyére vagy otthonába szállítunk, kedvező áron! Ha segítségre van szüksége az egészséges életmód bevezetésében, a Fit Food Way itt van az Ön számára. Vegye igénybe ajánlatunkat most!

Tips & Tricks a egészséges életmód bevezetéséhez:

  • Tervezd meg előre az étkezéseidet, így nem leszel az idő nyomása alatt. Ez a szokás valóban hasznos, ráadásul pénzt is megtakarítasz! Szánj egy napot a héten arra, hogy előre megtervezd a következő heti étkezéseidet. Így nem csak ritkábban fordulsz egészségtelen, gyorséttermi alternatívákhoz, de pénzt is megtakarítasz, mivel sokkal szervezettebben és megfontoltabban vásárolsz (tudtad, hogy ha éhesen mész be a boltba, hajlamosabb vagy telepakolni a kosarad, azt gondolva, hogy azonnal megennéd mindent, ami megtetszik?).

  • Találj valakit, aki szintén egészségesebb életmódot szeretne kialakítani. Egy közösség támogatása megkönnyíti az egészséges táplálkozási rendszer bevezetését. A Fit Food Way mindkét igényt kielégíti, ezért kínálunk szakemberek által tervezett, személyre szabott menüket, melyeket igényeid szerint időzíthetsz. Kövess minket a közösségi médiában és csatlakozz közösségünkhöz!

 

3. A sport fontossága az egészséges életmódért.

Csak évekkel később, amikor hát- és krónikus fáradtsággal küzdöttünk, kezdtük felfedezni a sport gyakorlásának rendkívüli hatásait. Szerencsére most már rengeteg lehetőségünk van arra, hogy tájékozódjunk a sportról és gyakoroljuk is!

A sport alapvető összetevője egy egészséges életmódnak, és elősegíti mind a fizikai, mind a mentális egészséget. A fiziológiai előnyök között szerepel: erősíti a szívet, javítja a tüdő és az agy működését (ellensúlyozza a negatív érzelmeket, csökkenti a szorongást és a stresszt). Ezenkívül a mentális és társadalmi előnyök is értékesek: a vezetői képességek fejlesztése, a csapatban való munka képessége és az új emberi kapcsolatok kialakítása.

 

4. Az egyensúly a magánélet és a munka között

Az egészséges életmód és a sport mellett fontos a munka és a magánélet közötti egyensúly kialakítása is.

Ez alapvető gyakorlatok közé tartozik egy egészséges életmódban, mivel hozzájárul egy kiegyensúlyozott élethez, ahol a pihenés és a produktivitás váltakozása egyensúlyban van. Az emberi agy úgy van kialakítva, hogy szüksége van pihenésre és alvásra, valamint munkára is.

Azonban, amikor a munka állandó stresszt gyakorol ránk, és nem pihenünk és alszunk eleget, krónikus fáradtság alakul ki. Ezt a típusú fáradtságot "kiégés"-nek nevezik.

Paul Olteanu a "Mind Architect" podcastban a kiégést olyan krónikus stresszként definiálja, amely hosszú távú kitettséget eredményez a környezeti stressz tényezőknek. A kiégés tünetei: (1) érzelmi kimerültség, (2) a munka hatékonyságának és értelmének hiánya, és (3) depersonalizáció/cinizmus (a lelkesedés elvesztése).

Tips&Tricks a munka és pihenés egészséges ritmusának bevezetéséhez:

  • Vezess naplót, amelyben nyomon követheted a napi tevékenységeidet.
  • Állapítsd meg a prioritásaidat és oszd be a tevékenységeidet ennek megfelelően.
  • Szerezz be egy naplót, amelyben naponta tervezheted a tevékenységeidet.
  • Legyél tudatában a korlátaidnak (még ha olyan is vagy, mint Superman vagy Wonder Woman, tudnod kell, hogy nincsenek túltermészetes képességeid).
  • Befektetés a rendszeres szabadidős tevékenységekbe (nem kell, hogy drága legyen), nem csak az éves pompás vakációkba..

 

5. A társas élet fontossága az egészséges életmódhoz

Egy további tényező, ami jelentősen hozzájárul az egészséges életmódhoz, a gyümölcsöző társas kapcsolatok. Sajnos az aktuális járványügyi helyzetben sok, az embereket összehozó eseményt felfüggesztettek. Sőt, sokaknak még a munkahelyük is távmunkában zajlik. Emiatt sokak társas élete háttérbe szorult.

Viszont az embernek alapvető szüksége van fizikai interakcióra más emberekkel, mivel ez rendkívül pozitív hatással van az önértékelésre és az egyéni értékérzetre.

Ezenfelül egy közösség jelenléte az egyén életében jobban kezeli a stresszt és a kihívásokat, és érzelmi, pszichológiai és még fizikai támogatást is nyújt. Mivel ez a terület nem elhanyagolható, javasoljuk az alábbi tips&tricks-eket, amelyek javítják a társas kapcsolataidat:

Tölts több időt a családdal Tervezz egy kirándulást/nyaralást olyan emberekkel, akik jó érzéseket adnak neked Használd a közösségi platformokat, hogy kapcsolatba lépj különböző barátaiddal más területekről

 

6. Az egészséges életmód előnyei

Ahogyan már észrevetted, az ideális életmód négy alapvető összetevője a (1) egészséges táplálkozás, (2) sportolás, (3) a munka és a magánélet közötti egyensúly, és (4) egészséges társas élet.

Tekintsd az egészséges életmódot egy négy darabból álló kirakósnak.

Ha teljes képet szeretnél látni és gyönyörű képet szeretnél élvezni, kombinálnod kell mind a négy elemet. Bár kezdetben nem könnyű, próbáld meg ötvözni a fent említett négy területet.

A tanácsunk számodra az, hogy vegyél komolyan egy egészséges életmód bevezetését, mivel ennek előnyei nyilvánvalóak és tudományosan is bizonyítottak. Egy Harvard-i tanulmány kimutatta, hogy azoknak, akik egészséges életmódot folytatnak, akár 14 évvel is hosszabb az élettartamuk.

Válts most egészséges életmódra! A Fit Food Way melletted áll és kész neked szuper #healthy ételeket szállítani!

 
 
 
 

 

 

27/10/2023